Mellan den 2a och den 15e april kommer arton personer från UF (Utrikespolitiska föreningen Uppsala) att befinna sig i Armenien, Georgien och Azerbajdzjan. Det är inte de vanligaste resmålen direkt. Det lyfts på många ögonbryn när man berättar vart man ska. Dessutom vet folk generellt ganska lite om dessa länder. I allmänhet känner man till folkmordet på armenier vid Första världskrigets slutskede, Georgiens krig mot Ryssland 2008 och att schlagerfestivalen senare i vår kommer gå i Azerbajdzjan. Förhoppningsvis känner man också till att alla tre var delrepubliker i Sovjetunionen och kanske att Georgien är en av världens äldsta vinproducenter.
Men där brukar det ta stopp. Detta är lite synd, för de här länderna förtjänar mer uppmärksamhet än de får. Regionen har nämligen en lång historia och är betydelsefull både politiskt och ekonomiskt.
Ett armeniskt kungarike grundades redan på 600-talet före Kristus. Armenierna var även ett av de absolut första folken som kristnades, förmodligen påbörjades processen bara några få år efter korsfästelsen. Även Georgien har som land en historia som går långt tillbaka, åtminstone till 900-talet. Historien om dessa språk och ”folk” går dock betydligt längre tillbaka än så. Både armeniskan och georgiskan är mycket speciella språk som inte tillhör någon av de stora språkgrupperna. De har dessutom två helt egna alfabeten.
Europa?
Ett ämne för ständig debatt är huruvida dessa tre länder ligger i Europa eller inte. Europas östliga gräns går som alla vet vid Uralbergen, men i sydost är inte gränsen lika klar. Man får nog skilja på en strikt geografisk och en politisk tolkning av ”Europa”. De flesta internationella organisationer räknar dessa tre länder till Asien. Det gör dock inte EU som definierar dem som europeiska länder med möjlighet till framtida medlemskap. De är dessutom alla tre medlemmar i Europarådet, spelar med de europeiska lagen i fotbollssammanhang och deltar i schlagerfestivalen. I den klassiska azerbajdzjanska kärleksromanen Ali och Nino som handlar om kärleken mellan en azerbajdzjansk yngling och en georgisk prinsessa, tycks synen bland azerbajdzjanerna vara att Georgien är ”Europa” medan Azerbajdzjan är ”Asien”.
Geopolitiskt viktig region
Om allmänheten tycks ganska ointresserad av regionen så gäller inte det världens politiska och ekonomiska storspelare. Geopolitiskt är länderna oerhört viktiga i sitt läge mellan Svarta Havet i väster och Kaspiska havet i öster; mellan Ryssland i norr och Mellanöstern i söder. Det finns dessutom olja, gas och diverse mineraler i regionen. Den kända och viktiga BTC-ledningen (Baku-Tbilisi-Ceyhan) som transporterar olja från Azerbajdzjan och Kazakstan till resten av världen, går tvärs genom regionen. Lägg därtill ett antal potentiella etniska krutdurkar.
Sydossetien och Abchazien bröt sig ur Georgien i samband med det rysk-georgiska kriget 2008. De är nu erkända av Ryssland och en handfull länder till (som i utbyte fått förmånliga handelsavtal med Ryssland). Dessutom gränsar de ryska problemområdena Tjetjenien, Ingusjien och Dagestan till Georgien och delvis till Azerbajdzjan.
Den demokratiska situationen i länderna är varierande. Georgien blev ett tag ett föredöme efter Rosenrevolutionen 2003 då det postsovjetiska ledarskapet slängdes ut och den (då) till synes mer demokratiskt sinnade Micheil Saakasjvili blev vald. (Denna Rosenrevolution kan i sin tur anses ha inspirerat den Orangea revolutionen i Ukraina året efter). Azerbajdzjan är däremot ett exempel på motsatsen, där en postkommunistisk arvsrepublik tycks trätt i kraft. Landet styrs av Ilham Alijev som ”ärvde” landet från sin far Gejdar Alijev.
Hela regionen kommer hamna mer i fokus närmaste tiden, om inte annat när vinter OS 2014 går av stapeln i Sotji i Ryssland, bara några få mil från Abchazien. Kombinationen av etniska spänningar, omtvistade gränser och rikliga naturtillgångar talar för att vi kommer få höra mer om regionen i framtiden. Men den kan också låta tala om sig i mer trevliga sammanhang. Alla länderna har en fantastisk potential som turistländer med både vacker natur och kultur.
Om de lyckas ta till vara på den är det inte otroligt att du snart t.o.m. kommer kunna stava till Azerbajdzjan.
Den här texten publicerades också på Utrikespolitiska föreningen i Uppsalas hemsida.